Nieuwe cursussen en clinics!

Lessen

Natural Horsemanship lessen. Het gaat niet om kunstjes, maar om communicatie!

Grondwerk:

Aan de lijn; werken/spelen aan de lijn met je paard is vaak de eerste stap naar het opbouwen van een goede onderlinge communicatie. De lijn geeft je de mogelijkheid om, indien nodig, het paard te helpen begrijpen wat jij van hem verwacht. Door de lijn heb je nog een direct contact met het paard en kan je hem leren te reageren op jouw aanwijzingen, door positieve beloning. Tijdens de lessen leer je, afhankelijk van jouw niveau in te spelen op het karakter van je paard. Wat heeft jouw paard op dat moment voor leider nodig? Hoe zorg je ervoor dat jij die leider kan zijn, die hij wil en kan volgen?

In vrijheid; werken/spelen met je paard in vrijheid (dus zonder lijnen) is de ultieme test voor de relatie. Wil je paard bij je blijven, als je hem de mogelijkheid geeft om weg te lopen? Kan je hem mentaal bij jou houden, zodat hij nog reageert op jouw aanwijzingen? Zeker in vrijheid is het belangrijk om een goede relatie te hebben met je paard. Als een paard je niet interessant vindt of zich niet op zijn gemak voelt zal hij niet bij je blijven. Tijdens de lessen leer je hoe jouw lichaamshouding en attitude het paard kunnen beinvloeden.

Rijden:

Freestyle; rijden zonder teugels of met een losse teugel. Gevaarlijk? Verre van dat! Als de basis maar goed is!

Paarden zijn gevoelige dieren en kunnen zeer goed reageren op de kleinste veranderingen in ons lichaam, ook als we op hun rug zitten en ze ons niet direct zien. Vele hulpmiddelen die standaard worden gebruikt voor het berijden van paarden, zoals slof, bijzetteugel, scherp bit (enz.), zijn eigenlijk overbodig en werken averechts. Ze lossen het probleem tijdelijk op, maar pakken niet het onderliggende probleem aan; de communicatie tussen ruiter en paard.

Bedenk eens dat je zonder enige teugel, maar middels gebruik van je eigen lichaamsenergie je paard kan laten stilstaan vanuit galop. Dat je paard naar links gaat als jij naar links kijkt, naar rechts als jij naar rechts kijkt. Dat je paard verzameld als jij je gewicht verplaatst in het zadel. Dat je een springparcours kan uitrijden zonder ook maar 1 keer de teugels op te pakken. Een droom? Nee, het is mogelijk, maar daarvoor is het belangrijk een goede basis te hebben.

Tijdens de freestyle lessen leer je hoe je vanuit het zadel deze ultieme communicatie met je paard kan opbouwen. Veiligheid komt altijd op de eerste plaats, afhankelijk van jouw niveau en onderlinge band met je paard is het soms noodzakelijk eerst via grondwerk of dressuurmatig werk een veilige situatie te cre?eren en van daaruit verder te bouwen naar freestyle. Dit wordt per situatie bekeken.

Dressuurmatig; (zie onderstaande informatie mbt dressuurmatige training/beweging van het paard)

Dressuurmatige training/beweging van het paard:

Beweging is niet alleen belangrijk voor een paard, maar essentieel. Het zorgt ervoor dat het paard niet alleen fysiek, maar ook mentaal gezond blijft. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard op een goede manier beweegt, zodat je hem kan helpen soepel en in balans te blijven en zijn bespiering op te bouwen. Je kan het paard hier zowel vanaf de grond als vanuit het zadel mee helpen.

Bij Equi-unity geven we instructie voor dressuurmatige training vanaf de grond als in het zadel. Beide methodes zijn opgebouwd vanuit een visie waarbij het paard zelf, en de relatie tussen paard en mens centraal staat. Hierdoor wordt een eerlijke en effectieve communicatie opgebouwd die in elke omgangsvorm tussen paard en mens gebruikt zal worden.

  • Dressuurmatig grondwerk is een goede methode om het paard bekend te maken met de hulpen waarna het duidelijker is voor het paard wat de hulpen betekenen als we er eenmaal op gaan zitten. Ook kan grondwerk je paard helpen goed in balans te komen en sterker te worden waardoor het gemakkelijker zal zijn om jou als ruiter te dragen. Tevens is het een leuke afwisseling naast het rijden voor zowel ruiter als paard. Tijdens het grondwerk leer je niet alleen hoe je je paard fysiek kan helpen/trainen, maar vooral ook hoe je hem mentaal geïnteresseerd en betrokken kan houden. Je doet het samen met je paard, als eenheid.

  • Sinds 2014 ben ik 3e graads instructeur Rechtrichten en geef ik ook lessen en clinics hierin.

  • Sinds 2015 ben ik ook officieel Internationaal Instructeur Straightness Training

  • Dressuurmatig rijden vanuit een natuurlijk oogpunt omvat meer dan het vanuit het zadel hulpen geven aan het paard. Waarom geef je een hulp, hoe geef je die hulp en hoe zorg je ervoor dat je paard begrijpt wanneer hij reageert zoals jij wilt? Wat is voor jouw paard een reden om voor jou te werken en hoe hou je hem zowel fysiek als mentaal happy? Allemaal vragen die belangrijk zijn, maar die we vaak vergeten tijdens het rijden. Veel problemen die bij paarden naar boven komen ontstaan door miscommunicatie die vaak op een paardvriendelijke manier is op te lossen. Tijdens het rijden hebben we graag een gemotiveerd paard dat uitstraalt zin te hebben in het "werk". Wij kunnen je helpen dit beeld te bereiken.


  • Ik kijk specifiek naar jou en je paard en jullie onderlinge communicatie en relatie. Daar wordt de les op aangepast. Bij een goede samenwerking zal het paard al snel aanvoelen wat jij wil en die dingen gaan aanbieden.

    Geen goede bak of mag je geen externe instructeur? Les bij mij!

    Wil jij graag lessen volgen, maar ......

    Beschik je zelf niet over een goede bak om in te rijden of te grondwerken?
    Of mag je op je eigen stal geen instructeurs van buitenaf laten komen?
    Kijken de mensen je op stal vreemd aan als je NH doet en doe je het daarom maar niet meer.... Zonde!!!

    Dan kan je vanaf nu ook bij mij op lokatie komen lessen in Aalsmeer!

    Op doordeweekse dagen is het mogelijk om hier te komen lessen met jouw paard/pony. Het is een fijne buitenbak met goede bodem.
    Lessen met 2 of 3 mensen tegelijk is ook een optie.
    Wil je met 2 paarden langskomen, dan kan dat ook want je kan tijdens de les je andere paard even lekker mee laten kijken vanuit de paddock!

    Weekenddagen zijn alleen mogelijk in overleg ivm gebruik van lokatie voor clinics.

    Trailerladen; lessen of hulp:

    Heeft jouw paard zoveel vertrouwen en respect dat hij achterwaarts de trailer in gaat als je hem dat vraagt? Zonder dwang...
    Trailers.....voor veel paarden iets waar ze niet graag in gaan. Waarom niet zal je je afvragen? Er is toch niets engs in die trailer?

    Paarden denken anders dan wij dat doen en wat voor ons simpel lijkt kan voor een paard een grote opgave zijn. Paarden zijn vluchtdieren en claustrofobisch. Het liefst kunnen ze om zich heen kijken om te zien of er ergens gevaar schuilt. De trailer is een object waarin ze niets kunnen zien en ook nog eens de mogelijkheid tot vluchtten wordt ontnomen. Het paard moet leren en ervaren dat het niet gevaarlijk en eng is om de trailer in te gaan, dat het juist een positief iets is. Hierbij is het van belang dat de waardigheid van het paard intact wordt gelaten.

    Ontspannen trailerladen en met zekerheid en rust op de trailer staan tijdens de rit zijn voor elk paard belangrijk. Als je paard tijdens het laden al gespannen raakt, dan komt hij vaak ook gespannen aan op de plek van bestemming. Of je nu alleen een leuke buitenrit wil maken, of een belangrijke wedstrijd moet rijden, deze spanning kan voor veel problemen zorgen. Een paard dat rustig en zelfverzekerd de trailer in gaat, zal er ook rustiger en meer ontspannen uitkomen. Daar zal je altijd profijt van hebben op de plaats van bestemming.

    Ik kan hulp bieden bij trailerlaad problemen.

    Ik ben officieel trailerlaad expert!!

    Vaak ligt de oorzaak niet direct bij de trailer zelf, maar elders en ik kan jou helpen om deze oorzaken te verwijderen, zodat ook jouw paard binnen de korste keren rustig en zelfverzekerd de trailer in gaat.